فهرست مطالب

بلور شناسی و کانی شناسی ایران - سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1401)

مجله بلور شناسی و کانی شناسی ایران
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 88، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/28
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بتول تقی پور، شوکت جهانگیرزاده* صفحات 191-206

    نهشته بوکسیتی پیراشکفت در یال شمالی تاقدیس پسکوهک درمنطقه پیراشکفت در استان فارس، واقع است. افق بوکسیتی پیراشکفت بین سازند سروک و سازند گورپی در پی بیرون آمدگی اواخر تورنین که پیامد فاز کوهزایی لارامید است، تشکیل گردیده است. با توجه به بررسی های زمین شناسی منطقه، بوکسیت پیراشکفت از نوع کارستی است. کانسنگ باز ماندی مورد بررسی در پیراشکفت را می توان به سه گروه: بوکسیت کایولینیتی، بوکسیتی و بوکسیت فریتی رده بندی کرد. بر اساس بررسی های سنگ نگاری، بافت غالب بوکسیت پیراشکفت پیزوییدی - اووییدی است. بر پایه بررسی های کانی شناسی، کانی های اصلی شامل بوهمیت، هماتیت، دیاسپور و کایولینیت و کانی های فرعی گیبسیت و روتیل هستند. اکسید عناصر اصلی در افق های بوکسیتی بیشتر شامل Al2O3 wt%) 45/55-88/37)،  SiO2 wt.%) 49/30-01/2)، Fe2O3 (wt. %71/36- 14/10) و با مواد فرار (LOI) wt.% 13/15 -72/9، است. براساس نمودار دو متغیره Al2O3 نسبت به TiO2، همبستگی مثبت قوی بین این دو اکسید برقرار است. افق های بوکسیتی دارای نسبت بالای عناصر خاکی نادر سبک به سنگین هستند. بی هنجاریEu/Eu* نمونه های واحدهای بوکسیتی از 99/0 - 26/0 در تغییر است. بی هنجاری مثبت Ce/Ce* در گستره 33/2-2/1 نشان دهنده ی شرایط اکسایشی غالب در بوکسیتی شدن است.

    کلیدواژگان: بوکسیت کارستی، کانی شناسی، زاگرس چین خورده
  • ارمغان فروزش، زهرا بنیادی* صفحات 207-222

    کانسار روی- سرب انگوران در 135 کیلومتری غرب شهر زنجان و در شمالغربی پهنه ساختاری سنندج- سیرجان واقع است. نتایج این پژوهش نشان دهنده رخداد دگرسانی دولومیتی در فرادیواره کربنات و تشکیل آنکریت در فرودیواره شیست است. میزبان اصلی کانه زایی سنگ کربناتی دگرگون شده است. دولومیت انگوران از نوع ثانویه و گرمابی است. تشکیل دولومیت ثانویه و ایجاد تخلخل فضای لازم برای جای گیری کانه های سولفیدی اسفالریت، گالن و پیریت را در سنگ میزبان کربناتی فراهم کرده است. نتایج نشان می دهد که اسفالریت انگوران غنی از آهن، کادمیوم و ژرمانیم بوده و گالن غنی از آنتیموان و نقره است. دمای تشکیل اسفالریت انگوران 170-190 درجه سانتیگراد بوده است. از مقایسه این ویژگی ها با سایر کانسارهای سرب و روی مشخص شد که کانسار انگوران بیشترین شباهت را به کانسارهای نوع دره می سی سی پی (MVT) داشته و شیمی کانی ها و دمای تشکیل آنها تفاوت اساسی با سایر انواع کانه زایی دارد.

    کلیدواژگان: دگرسانی، کانه زایی، اسفالریت، دولومیت، انگوران، زنجان
  • رامین محمدی نیائی*، نیما نظافتی، منصور قربانی، جمال شیخ ذکریایی، فرحناز دلیران صفحات 223-238

    کانسار فراگرمایی سرب و روی (نقره) آی قلعه سی در شمال غرب ایران و جنوب شرق تکاب واقع است. جایگاه ساختاری آن در برخوردگاه کمربند آتشفشانی ارومیه- دختر با پهنه سنندج- سیرجان است. براساس بررسی های میکروسکوپی و تجزیه به روش ریزپردازش الکترونی، ترکیب این سولفوسالت ها از سری تنانتیت- تتراهدریت است. این کانی ها بیشتر در کانی های میزبان جایگزین شده اند و نتایج ریزپردازش الکترونی نشان می دهد که ترکیب شیمیایی آنها وابسته به ترکیب کانی شناسی کانه های سولفیدی میزبان است. با نفوذ گنبدهای داسیتی نزدیک کانسار، سیال های گرمابی با گریزندگی بالای گوگرد و آرسنیک و به طور فرعی آنتیموان تشکیل می شوند. فعالیت دوباره گسل ها سبب برشی شدن کانه های سولفیدی اولیه شده و زمینه را برای نفوذ سیال های گرمابی فراهم می کند. نفوذ و چرخش این سیال ها در بخش های برشی شده کانسار به دلیل گریزندگی بالای گوگرد و آرسنیک، شرایط ترمودینامیکی جدیدی را برای سامانه موجب شده که خود سبب ناپایداری کانی های سولفیدی می شود. در وضعیت جدید، خرده های برشی کانه های اسفالریت، کالکوپیریت و پیریت با این سیال ها واکنش کرده و کانه های سولفوسالت سری تنانتیت- تتراهدریت را بوجود می آورند.

    کلیدواژگان: آی قلعه سی، فعالیت دوباره گسل ها، ریزپردازش الکترونی، گریزندگی گوگرد و آرسنیک، سولفوسالت سری تنانتیت- تتراهدریت
  • سید وحید شاهرخی* صفحات 239-252

    تملیه در 20 کیلومتری شمال غرب شهرستان سلسله (استان لرستان) واقع است. از دیدگاه زمین شناسی منطقه ای، این منطقه در مجموعه رادیولاریتی هرسین قرار دارد. ترکیب سنگ شناسی مجموعه دربرگیرنده شامل رادیولاریت، پریدوتیت، گابرو، دایک های صفحه ای، بازالت، آندزیت، آهک و مرمر است. کانی سازی منگنز به شکل رگه-رگچه ای و بیشتر درون گسل ها، درزه ها و شکستگی های رادیولاریت ها رخ داده است. بر اساس بررسی های کانی شناسی، همبرزایی منگنز شامل کانی های پیرولوسیت، پسیلوملان، تودوروکیت، کریپتوملان، لپیدوکروزیت، و اکسید-هیدروکسیدهای منگنز(هوسمانیت، هیدروهوسمانیت، مانگانیت) است. کلسیت و کوارتز مهم ترین کانی های باطله هستند. برپایه داده های زمین شیمیایی عناصر اصلی و کمیاب کانسنگ، نمودارهای تفکیک کننده مختلف و نسبت های عنصری، تطابق خوبی بین منطقه منگنزدار تملیه با کانسارهای گرمابی وجود دارد. از سوی دیگر، محاسبه نسبت های مختلف عنصری چون Mn/Fe (با میانگین 92/0)، Ti/Al (با میانگین 01/0)، Co/Ni (با میانگین 97/0)، Co/Zn (با میانگین 28/0)، U/Th (با میانگین 73/0)، La/Ce (با میانگین 32/0)،  عناصر خاکی نادر سبک به سنگین (LREE/HREE، با میانگین 64/8) و مجموع عناصر خاکی نادر (ΣREE، با میانگین 53/56) نشان دهنده گرمابی بودن ذخیره منگنز تملیه است.  مقایسه الگوی بهنجارشده عناصر خاکی نادر کانسنگ منگنز تملیه با دیگر کانسارهای منگنز جهان بیانگر خاستگاه گرمابی این کانسار است. الگوی توزیع عناصر خاکی نادر بهنجار شده کندریت نشان دهنده بی هنجاری مثبت Ce با میانگین 5/24 و بی هنجاری منفی Eu با 54/0 است که به روشنی با نهشته های گرمابی منگنز همخوانی دارد. به این ترتیب، سیال های کانه ساز می توانند از آب های سطحی و یا ماگمایی شکل گرفته باشند و با ضمن چرخش در سنگ های آتشفشانی، منگنز و سایر فلزها را با خود حمل نموده و طی بالا رفتن از مناطق مناسب موجب نهشته شدن منگنز در  گسل ها و شکستگی های عمده شوند.

    کلیدواژگان: زمین شیمی، گرمابی، عناصر خاکی نادر، منگنز، رادیولاریت، تملیه
  • لیلی فتح الله پور، علی عابدینی*، حسینعلی تاج الدین صفحات 253-266

    ذخیره مس لپه زنک، در 15 کیلومتری شرق تهران و بخش جنوبی پهنه البرز مرکزی واقع است. واحدهای سنگی رخنمون یافته در گستره این ذخیره شامل یک توالی از سنگ های آتشفشانی و آذرآواری (بازالت، آندزیت، تراکی آندزیت و توف داسیتی و شیشه ای) مربوط به سازند فجن به سن پالیوسن - ایوسن پیشین هستند که با توده های آذرین نیمه عمیق با ترکیب میکرومونزودیوریت- گابرو قطع شده اند. کانی سازی مس در این ذخیره، به صورت رگه-رگچه های کوارتزی (کربنات و باریت) همراه با دگرسانی های سیلیسی، آرژیلیک، کربناتی و پروپیلیتیک در سنگ های آندزیت - تراکی آندزیت رخ داده است. ساخت ها و بافت های رگچه ای و برشی در کانسنگ مس دار این ذخیره بسیار رایج هستند. کانی شناسی کانسنگ ساده و شامل کانی های اولیه پیریت، کالکوپیریت، مگنتیت، هماتیت و روتیل است که با کانی های ثانویه چون دیژنیت، کوولیت، مالاکیت و ترکیب های هیدروکسیدی آهن همراهی می شوند. بررسی میانبارهای سیال برای کانی های کوارتز و باریت موجود در کانسنگ مس دار و رگه های باریت نشان می دهد که بیشتر میانبارهای اولیه از نوع دو فازی غنی از مایع (L+V) هستند. بر پایه بررسی های ریزدماسنجی، دمای همگن شدگی میانبارهای اولیه در کوارتز و باریت به ترتیب 100 تا 198 و 110 تا 207 درجه سانتی گراد است. شوری در میانبارهای اولیه این دو کانی به ترتیب گستره تغییراتی از 88/0 تا 55/8 و 96/4 تا 86/7 درصد وزنی معادل نمک طعام را نشان می دهد. بر اساس نتایج ریزدماسنجی میانبارهای سیال، سردشدن و رقیق شدگی سیال های گرمابی با آب های جوی دلایل اصلی نهشت کانی ها در ذخیره مورد بررسی هستند. نتایج بررسی های زمین شناسی، کانی شناسی، دگرسانی و بررسی میانبارهای سیال نشان می دهند که ذخیره لپه زنک بیشترین شباهت را به کانسارهای نوع فراگرمایی سولفیدشدگی پایین - متوسط دارد.

    کلیدواژگان: لپه زنک، ذخیره مس، فراگرمایی، میانبارهای سیال، پهنه البرز مرکزی
  • نیما یادگاری*، سید غفور علوی، محسن موید صفحات 267-280

    منطقه مورد بررسی در جنوب رشته کوه قوشآداغ، در شمال روستای اسبخان، شهرستان هریس واقع است. این منطقه از نظر زمین شناسی ساختاری ایران، در پهنه اصلی ایران مرکزی و زیرپهنه البرز-  آذربایجان قرار دارد. واحدهای زمین شناسی منطقه شامل سنگ های آذرین و آذرآواری ایوسن با ترکیب آندزیتی، تراکی آندزیتی، بازالتی، توفی و ایگنمبریتی هستند. توده نفوذی نیمه عمیق با سن الیگوسن، با ترکیب کوارتز دیوریت، دیوریت و کوارتز مونزونیت به صورت استوک و دایک در منطقه رخنمون دارد. در اثر فرایند های گرمابی شکل گرفته از این توده نفوذی و با نفوذ آن در واحدهای رسوبی- آتشفشانی ایوسن میانی، دگرسانی های گسترده ای (فیلی، رسی آرژیلی متوسط، پروپلیتی و سیلیسی) در منطقه رخ داده است. نتایج اولیه بررسی های زمین شیمیایی آبراهه ای در منطقه سبب شناسایی چند ناحیه با بی هنجاری های درجه 1، 2 و 3 از کانی های سنگین شد. مهم ترین کانی های سنگین شناسایی شده شامل هماتیت، گوتیت، مگنتیت، پیریت- اکسید، پیریت و زیرکن هستند و اغلب ارتباط تنگاتنگی با پهنه های دگرسانی و کانی سازی رگه ای دارند. انطباق نقشه هاله های زمین شیمیایی با نقشه زمین ساخت و دگرسانی منطقه نشان دهنده همبستگی بسیار بالای این مناطق و به احتمال بسیار نقش مهم گسل ها و درزه ها در رخداد پهنه های دگرسانی و مناطق بی هنجار است. نقشه های بی هنجاری و تجزیه و تحلیل های زمین آماری یافته های رسوب های رودخانه ای و کانی های سنگین نشان می دهد که غنی شدگی عناصر Ag،Au ،Mo ، Cu، As، Pb، Sb و Zn از حد زمینه بالاتر است و عناصر Au، Ag، Cu، As و Pb می توانند به عنوان عناصر ردیاب برای ذخایر فراگرمایی طلا بکار روند.

    کلیدواژگان: زمین شیمی، رسوب های آبراهه ای، بی هنجاری، کانی های سنگین، اسبخان
  • میثم خدام*، محمدرضا جعفری، عباس عسگری، محمدعلی علی آبادی، احمد حسینخانی، طیبه رمضانی صفحات 281-294

    ذخیره سرب و روی کیشان از ذخایر کمربند فلززایی ملایر- اصفهان است که در شمال اراک، استان مرکزی قرار دارد. پس از بررسی کانی شناسی آن و تعیین سه مرحله پیش کانه زایی، کانه زایی اصلی و پساکانه زایی، ریزدما سنجی میانبار سیال اولیه رگه های کوارتزی همزمان با کانه زایی، دمای همگن شدگی 140 تا °C 272 (متوسط °C 47/208 در 68 میانبار) و شوری10 تا % NaCl wt.22 (متوسط % NaCl wt. 78/17 در 68 میانبار) و چگالی 9/0 تا gr/cm3 1/1 را نشان داد که شبیه ذخایر نوع ایرلندی است. همچنین ایزوتوپ گوگرد شش نمونه گالن از مرحله اصلی انتخاب و تجزیه شدند. مقدار δ34S کانه گالن بین 76/3- و ‰ 36/5- بدست آمد که با تصحیح دمایی داده های ایزوتوپی براساس دمای میانگین °C 200، مقدار δ34SH2S گالن 98/0- تا ‰ 76/1- بدست آمد. سرانجام، می توان فلززایی ذخیره کیشان را با فرایند آمیختگی شورابه های به نسبت چگال از دریای همزمان با سیال های کم شور دمابالا و فلزدار در حال گردش در سنگ بستر شیل- ماسه سنگی (سازند شمشک) در ارتباط دانست. البته با توجه به گستردگی توده های آذرین منطقه، شناخت خاستگاه احتمالی توده های ماگمایی در تامین گوگرد و فلز این ذخیره نیز نیاز به سن سنجی دقیق آن ها و بررسی بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: کانه زایی سرب-روی، نوع ایرلندی، آمیختگی
  • حدیثه رحیمی صادق، حسام الدین معین زاده*، بهرام بهرام بیگی صفحات 295-310

    منطقه انجیرخواجه در بخش جنوبی پهنه دگرگونی سنندج-سیرجان در شمال غربی معدن آهن گل گهر واقع شده است. واحدهای سنگی منطقه متابازیت، متاسدیمنت، سنگ های آذرین و رسوبی هستند. متاسدیمنت ها شامل میکا شیست، گارنت شیست و گارنت- استارولیت شیست هستند که در رخساره های شیست سبز و آمفیبولیت دگرگون شده اند. گارنت فراوان ترین شکفته بلور در متاسدیمنت هاست که به صورت نیمه شکل دار تا ناخودشکل با اندازه های متوسط تا درشت حضور دارد. نتایج ریزپردازش الکترونی نشانگر محلول جامد گارنت ها با بالاترین درصد در نوع آلماندین است. بر اساس بررسی های ریزساختاری، سه نسل از گارنت ها با ویژگی های شیمیایی و طیفی رامان متفاوت تشخیص داده شدند. این سه نسل شامل گارنت های غنی از آلماندین، غنی از گروسولار و غنی از پیروپ هستند که از نظر سنگ نگاری، شیمی کانی و طیف سنجی رامان بررسی و رده بندی شدند. گارنت غنی از آلماندین با مقدار آهن بیشتر و ارتعاش های با عدد موج کمتر از cm-1 320، گارنت غنی از گروسولار با آهن به نسبت کم و مقدار کلسیم بیشتر و بیشترین عدد موج بین 400 تاcm-1 650 و گارنت غنی از پیروپ با منیزیم بیشتر و مقدار آهن کم و عدد موج بیش از cm-1 800 دیده می شوند. بررسی سنگ زایی گارنت شیست های منطقه انجیرخواجه نشانگر سنگ مادر شیلی و ماسه سنگی برای آنهاست که در یک جایگاه جزایر کمانی قاره ای نهشته شده اند.

    کلیدواژگان: گارنت شیست، شیمی کانی، طیف سنجی رامان، پهنه دگرگونی سنندج-سیرجان
  • محمد پارسایی، سارا درگاهی*، محسن آروین، علیرضا شاکر، نیما نظافتی صفحات 311-326

    گستره کانسار درآلو از نظر ساختاری در پهنه ایران مرکزی و کمان ماگمایی ارومیه دختر و در جنوب استان کرمان واقع است. در این منطقه، روانه های آندزیتی و سنگ های آذرآواری ایوسن در معرض توده های نفوذی نیمه عمیق الیگومیوسن قرار گرفته اند. اغلب نمونه های نفوذی از نوع گرانودیوریت پورفیری تا مونزوگرانیت پورفیری با زمینه ریزدانه ای هستند و دگرسانی شدید از نوع فیلیک نشان می دهند. براساس شواهد کانی شناسی و زمین شیمیایی، سنگ های گرانیتوییدی درآلو در سری آهکی قلیایی جای می گیرند و دارای طبیعت متاآلومین تا کمی پرآلومین و از نوع I هستند. در بیشتر نمونه ها، ناهنجاری منفی آشکاری از  Nb-Ti دیده می شود که این امر با جدایش فازهای تیتانیوم دار چون تیتانیت و تیتانومگنتیت توجیه می شود. همچنین غنی شدگی آشکار در عناصر سنگ دوست درشت یون (چون K، Rb، Ba و Cs) و عناصر خاکی نادر سبک نسبت به عناصر با شدت میدان بالا (چون، Nb، Ti و Zr) و عناصر خاکی نادر سنگین، از ویژگی های زمین شیمیایی ماگماهای تولید شده در محیط های فرورانش هستند. بنابراین چنین برداشت می شود که سنگ های گرانیتی درآلو باید در یک محیط کرانه فعال قاره ای، به علت فرورانش پوسته اقیانوسی نیوتتیس به زیر ایران مرکزی در زمان ترشیری به وجود آمده باشند.

    کلیدواژگان: سنگ های گرانیتی، نوع I، فرورانش، کمان ماگمایی ارومیه - دختر، کرمان
  • میترا دربند، الهام طحان پسر*، رشید بدری، هاله ثنایی شعار صفحات 327-336

    در این پژوهش، نانوذرات اکسید کبالت به روش هم رسوبی با مایع یونی N- اکتیل پیریدینیوم برمید [Br][OPy] در محیط آبی با تغییر غلظت NaOH تهیه شدند. ویژگی های نانوذرات تهیه شده با طیف سنج تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR)، پراش سنج پرتو ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی اثر میدانی (FE-SEM)، مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM) و طیف سنج مریی- فرابنفش (UV-Vis) بررسی گردیدند. براساس نتایج XRD، با افزایش غلظت NaOH، اندازه متوسط بلورک ها کاهش یافت که در این جا، کوچکترین ذرات با استفاده از 3 میلی مول NaOH  به دست آمدند. بر پایه تصاویر FE-SEM، ذرات دارای ریخت کروی و صفحه مانند هستند. نمونه با کوچکترین اندازه بلورک ها دارای بالاترین انرژی گاف نواری برابر با 01/3 الکترون ولت است. نتایج VSM نمونه ها نشان داد که همه آنها ماهیت فرومغناطیسی دارند و مقدار مغناطش اشباع با کاهش اندازه ذرات کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: نانوساختار اکسید کبالت، -N اکتیل پیریدینیوم برماید، هم رسوبی، تقطیر در محیط آبی
  • زهرا محمدی، معصومه طباطبایی*، رضیه موهبت صفحات 337-342

    از واکنش کلرید منیزیم، نیترات کادمیم با اسید (bata) بنزن-1و2و3و4 تتراکربوکسیلیک در حلال آب و در جضور NaOH ، کمپلکس پلیمری با فرمول {[Cd(bta)Na(H2O)4Mg0.5].2H2O}n (1) تهیه شد. ساختار بلوری کمپلکس با پراش پرتوی X تعین شد. نتایج نشان می دهد که هر واحد بیتقارن این پلیمر هم آرا شامل کادمیم (II)، سدیم و منیزیم با نسبت مولی 1 : 1: 5/0 است. سه کاتیون فلزی با اکسیژن های بنزن- 1و2و4و5- کربوکسیلات به هم وصل شده اند. بنزن- 1و2و4و5- کربوکسیلات هم به صورت دو دندانه و هم یک دندانه به کاتیون های فلزی متصل شده و پلیمر هم آرای سه بعدی با سه فلز مختلف را ایجاد کرده است.

    کلیدواژگان: کمپلس سه فلزی، پلیمر هم آرا، بنزن- 1و2و4و5- کربوکسیلات
  • سیده معصومه موسوی، مرتضی زرگر شوشتری*، سید ابراهیم موسوی قهفرخی صفحات 343-356

    در این پژوهش، نانوکامپوزیت هواژل گرافن/فریت بیسموت به روش گرمابی تهیه و ویژگی های فوتولیزوری و مغناطیسی آن بررسی شد. هواژل نانو کامپوزیت ها با غلظت mg/ml 4 برای اکسید گرافن و با غلظت های 2/0 و 5/0 وmg/ml 1 برای فریت بیسموت تهیه شد. بررسی های فازی و ساختاری بر پایه پراش پرتوس ایکس (XRD) و طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ (FT-IR) تایید کننده تشکیل فریت بیسموت با ساختار سه گوشی R از نوع پروسکایت و احیاء شدن اکسید گرافن است. تصویرهای میکروسکپ الکترونی روبشی (SEM) ساختار متخلخل هواژل گرافن را به خوبی نشان داد. تصویرهای میکروسکپ الکترونی عبوری (TEM)  تاییدی بر کامپوزیت شدن ذرات فریت بیسموت در ساختار هواژل گرافن بودند. گاف انرژی نمونه ها با بررسی نتایج طیف سنجی فرابنفش-مریی (UV-Vis) محاسبه شد. نتایج به دست آمده از مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی (VSM) نشان دهنده کاهش مغناطش اشباع ذرات فریت بیسموت پس از کامپوزیت شدن با هواژل گرافن است. میزان تجزیه رنگ آبی متیل توسط ذرات فریت بیسموت و هواژل های نانوکامپوزیت های گرافن/ فریت بیسموت با طیف سنج UV-Vis بررسی شد. بهترین عملکرد فوتولیزوری مربوط به نمونه هواژل گرافن/ فریت بیسموت با مقدار فریت بیسموت mg/ml 5/0 است.

    کلیدواژگان: هواژل گرافن، فریت بیسموت، گرمابی، آبی متیل، نانو کامپوزیت
  • غفور ریگی، عبدالمحمود داورپناه*، حبیب بیابانگرد صفحات 357-366

    گل فشان از جذاب ترین و قابل توجه ترین ویژگی های پوسته زمین هستند. هدف از این پژوهش، شناسایی بهتر کیفیت های فیزیکی گل فشان رسی، همچون ویژگی های مغناطیسی و ساختاری، و تحلیل های کمی برای تعیین مواد موجود در آن است. با استفاده از تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی اندازه ذرات 07/0 تا 012/0 میکرومتر تعیین شد. طیف سنجی فرو سرخ قله جذب مربوط به بسیاری از مواد را نشان داد. قله های تیز و قابل توجه مربوط به کوارتز و کلسیت با بررسی داده های پراش پرتوی ایکس نمونه ها شناسایی شدند. مغناطیس سنجی، ویژگی های پارامغناطیس را در میدان های مغناطیسی اعمالی به نسبت قوی و ویژگی فرومغناطیس را در میدان های مغناطیسی ضعیف نشان داد.

    کلیدواژگان: گل فشان، ویژگی های فیزیکی، ویژگی های مغناطیسی، کنارک، بندر تنگ
  • احمد قلی زاده*، مرتضی بیرانوند، احمد زاهدی صفحات 367-378

    اثر جانشانی یون Ba بر ویژگی های ساختاری، نوری و مغناطیسی فریت های Mn0/3-xBaxCu0/2Zn0/5Fe2O4 بررسی شد. نمونه ها با پراش سنج پرتو ایکس، طیف سنج تبدیل فوریه فروسرخ، میکروسکوپ الکترونی روبشی، طیف سنج نوری مریی-فرابنفش و مغناطیس سنج نمونه ارتعاشی مشخصه یابی شدند. نتایج ساختاری نشان داد که ساختار نمونه ها تا جانشانی x = 0/20 کاملا در یک ساختار مکعبی تک فاز (گروه فضایی Fd3m) بلوری شده اند، در حالی که فاز ناخالصی BaO در نمونه های با x = 0/25, 0/30 دیده شد. افت مشاهده شده در مغناطش نمونه ها ناشی از حضور یون های غیرمغناطیسی Ba2+ در جایگاه هشت وجهی است. گاف انرژی نمونه ها با افزایش جانشانی باریم تا x = 0/10 یک روند افزایشی را نشان می دهد و در ادامه با جانشانی، کاهش می یابد. مقادیر گاف نواری بدست آمده با مقادیر پیشتر گزارش شده برای فریت ها هم خوانی دارد. هم چنین افزایش گاف انرژی نمونه ها با افزایش باریم را می توان بر پایه تغییرات ساختار الکترونی توضیح داد.

    کلیدواژگان: فریت اسپینلMn-Cu-Zn، روش سیترات-نیترات، پراش پرتو ایکس، ویژگی های مغناطیسی، ویژگی های نوری
|
  • B.Taghipour, SH.Jahangirzadeh* Pages 191-206

    The Pirashkaft bauxite deposit is located in north of the Paskuhak anticline in the Fars Province. The bauxite deposit present between Sarvak and Gurpy Formations, and formed during the Late Turonian time as a consequent of the Laramid orogeny phase. According to the geological investigations, the Pirashkaft bauxite is  Karstic type. The residual ore studied in the Pirashkaft can be classified into three groups: 1) kaolinite bauxite, 2) bauxite and 3) ferrite bauxite. Petrographically, pisolithic–oolithic is the most important texture. Mineralogically, the main minerals include boehmite, hematite, diaspore and kaolinite and minor minerals comprised of: gibbsite and rutile. The major oxides in the bauxite horizons mainly included: Al2O3 (37.88- 55.45wt%), SiO2 (2.01- 30.49wt%), Fe2O3(10.14- 36.71wt%) and LOI ( 9.72- 15.32wt%). There is a strong positive correlation between Al2O3 and TiO2, and also an enrichment of LREE (136.49- 928.56 ppm) relative to HREE (16.48-59.5 ppm) is observed in the bauxitic horizons.  The Eu / Eu* anomaly of the bauxite samples ranges between 0.26 and 0.99. Positive anomaly of Ce / Ce* between 1.2 and 2.33, indicates the dominant oxidation during bauxitization.

    Keywords: Karstic bauxite, mineralogy, Far Province, major, minor elements
  • A. Forouzesh, Z.Bonyadi* Pages 207-222

    Angouran zinc and lead deposit is located about 135 km west of Zanjan city, in the northwest of the Sanandaj-Sirjan structural zone The results of this study indicate that the dolomitic alteration occurred in the carbonate hanging-wall and the presence of ankerite in the schist footwall. The main host of ore deposit is metamorphic carbonate. The Angouran dolomite is secondary and hydrothermal. Formation of secondary porosity in dolomite provided the required space for the formation of sulfide ores including sphalerite, galena and pyrite, in the carbonate host rock. We found out that sphalerite of Angouran is rich in iron, cadmium and germanium, and the galena is rich in antimony and silver. The geothermometry of Angouran sphalerite indicates that the mineralization temperature ranges between 170-190º C. Comparing these characteristics with other lead and zinc deposits, it is concluded that Angouran deposit is most similar to Mississippi Valley Type (MVT) deposits, and mineral chemistry and formation temperature are fundamentally different from other types of mineralization.

    Keywords: Alteration, mineralization, sphalerite, dolomite, Angouran, Zanjan
  • R.Mohmmadi Niaei*, N.Nezafati, M.Ghorbani, J.Sheikhzakariaei, F. Daliran Pages 223-238

    The Ay Qalasi Pb-Zn (Ag) epithermal deposit is located in the south east of Takab, northwest of Iran and is formd at the Urmia-Dokhtar magmatic belt and the Sanandaj-Sirjan zone intersection. Based on microscopic and EPMA analysis, the composition of this series is tennantite-tetrahedrite. These minerals are mainly replaced in host minerals. The EPMA analysis data show that their chemical composition is a function of the mineralogical composition of the sulfide ores in which they have been replaced. Tertiary dacitic domes replacement adjacent to the deposit has led to the formation of hydrothermal solutions with high fugacity of sulfur and arsenic, and to a lesser extent antimony. Due to the fault's reactivation, the initial sulfide minerals to be brecciated and provides the conditions for the penetration of these fluids. The penetration and circulation of these fluids in the brecciated parts of the deposit, due to the high fugacity of sulfur and arsenic, impose new thermodynamic conditions on the system, which in turn leads to the instability of sulfide minerals. In the new condition, the clasts of sphalerite, chalcopyrite, and pyrite ores react with these fluids to form sulfosalt minerals of tennantite-tetrahedrite series.

    Keywords: Ay Qalasi, reactivation of fault, EPMA, fugacity of sulfur, arsenic, tennantite-tetrahedrite series
  • Seyed Vahid Shahrokhi* Pages 239-252

    Temelieh area is located about 20 Km northwest of Selseleh (Lorestan Province). Geologically, the area is a small part of the Harsin radiolarite complex. Petrography consists of radiolarite, peridotite, gabbro, plate dikes, basalt and andesite, limestone, and marble. Manganese mineralization occurs as vein-veinlet and is mainly formed in faults, joints, and fractures that crosscut in radiolarites. Based on mineralogical studies, the manganese paragenesis is composed of pyrolusite, psilomelane, todorokite, cryptomelane, lepidocrocite, and manganese oxide-hydroxide (housmanite, hydrohousmanite, Manganite). The essential waste minerals are calcite and quartz. Based on geochemical data from major and trace elements, using different distinguishing charts and elemental ratios, there is a good relation between the manganese-rich region and the hydrothermal deposits. On the other hand, calculation of element designated ratios like Mn/Fe )mean 0.92), Ti/Al (mean 0.01), Co/Ni (mean 0.97), Co/Zn (mean 0.28), U/Th (mean 0.73), La/Ce (mean 0.32), LREE/HREE (mean 8.64) and ΣREE (mean 56.53) indicate Temelieh manganese ore is hydrothermal. Comparison of the REE normalized pattern of Temlieh manganese ore with other manganese deposits in the world indicates the hydrothermal origin of this deposit. REE distribution pattern indicates Ce positive anomaly with mean 24.5 and Eu negative anomaly with mean 0.54 that is compatible with hydrothermal manganese deposit. Accordingly, ore-forming fluids could be originated from meteoritic or magmatic water circulating through volcanic rocks, dissolve manganese and other metals and, while rising from suitable areas, deposits them in along the fault planes and fractures.

    Keywords: Geochemistry, hydrothermal, REE, manganese, radiolarite, Temelieh
  • L. Fathollahpor, A.Abedini*, H.Tajeddin Pages 253-266

    The Lapeh-Zanak copper deposit is located about 15 km east of Tehran, in the southern part of the Central Alborz Zone. The rock units exposed in this area include a sequence of volcanic and pyroclastic rocks (basalt, andesite, trachy-andesite and dacitic and vitric tuff) belonging to the Fajan Formation with the Paleocene-Lower Eocene age, which are cut by subvolcanic igneous masses with a composition of micromonzodiorite-gabbro. Copper mineralization in the Lepeh-Zanak deposit occurred in the form of quartz veins-veinlets (± carbonate and barite) along with silicic, argillic, carbonate and propylitic alterations in andesite-trachyandesite rocks. Vein-veinlet and breccia structures and textures are very common in the copper- bearing ore in this deposit. The mineralogy of ore is simple and includes primary minerals of pyrite, chalcopyrite, magnetite, hematite and rutile, which are accompanied by secondary minerals such as digenite, covellite, malachite, and iron hydroxide compounds. The fluid inclusion studies of quartz and barite minerals in copper-bearing ores and barite veins indicate that majority of primary inclusions are two-phase liquid-rich (L+V). Microthermometric studies show that the homogenization temperatures in quartz and barite vary in the range of 100 to 198 and 110 to 207 °C, respectively. Salinity in the primary inclusions of these two minerals shows the range from 0.88 to 8.55 and 4.96 to 7.86% wt% NaCl eq., respectively. Salinity in quartz and barite minerals is in the range of 0.88 to 8.55 and 4.96 to 7.86 wt% NaCl eq., respectively. Based on the results of microthermometric of fluid inclusions, cooling and dilution of hydrothermal fluids with atmospheric waters are the main reasons for the deposition of minerals in the studied deposit. The combination of the results obtained from geological, mineralogical, alteration and fluid inclusions reveals that the Lapeh-Zanak copper deposit has most similar to low-intermediate sulfidation epitermal-type deposits.

    Keywords: Lapeh-Zanak, copper deposit, epithermal, fluid inclusions, Central Alborz zone
  • N. Yadegari*, S.GH.Alavi, M.Moayyed Pages 267-280

    The study area is located in the south of Qushadagh mountain range, in the north of Asbkhan village, Heris township. In terms of structural geology of Iran, this area is located in the main zone of Central Iran and Alborz-Azerbaijan sub-zone. The geological units of the region are including Eocene igneous and pyroclastic rocks with combination of andesitic, trachyandesitic, basaltic, tuffic and ignembritic. The semi-deep intrusive mass with Oligocene age, with the combination of quartz diorite, diorite and quartz monzonite in the form of stock and dyke is exposed in the area. Under the influence of hydrothermal processes originating from this intrusive mass and infiltration of fluids through the sedimentary-volcanic units of the Middle Eocene, extensive alterations (sericitic, medium argillic, propylitic and siliceous) have been taken place in the region. Preliminary results of geochemical studies of stream in the region led to the identification of several areas with grade 1, 2 and 3 anomalies of heavy minerals. The most important heavy minerals identified, include hematite, goethite, magnetite, pyrite-oxide, pyrite and zircon, These minerals and have closely relation to the alteration zones and veins mineralization. The conformity of the geochemical halos map with the geostructure and alteration map of the region shows a very high correlation between these regions and possibly the important role of faults and joints in the occurrence of alteration zones and abnormal regions. Anomaly maps and geostatistical analyzes performed on the findings in stream sediments and heavy minerals show that the enrichment of Ag, Au, Mo, Cu, As, Pb, Sb and Zn elements is higher than the background and the Au, Ag, Cu, As and Pb elements can be used as trace elements for epithermal gold reserves.

    Keywords: Geochemistry, stream sediments, anomaly, heavy minerals, Asbkhan
  • M.Khoddam*, M.R.Jafari, A.Askari, M.A. Aliabadi, A.Hosseinkhani, T. Ramezani Pages 281-294

    Kishan lead-zinc deposit is one of the Malayer-Esfahan metallogenic belt deposits, located NW Arak, Markazi Province. The fluid inclusion microthermometry of the primary liquid-vapor bearing fluid inclusions trapped in the cogenetic quartz veins exhibited a homogenization temperature ranges from 140 and 272 °C (average 208.47 °C from 68 fluid inclusions), corresponding with the salinity of 10 to 22 wt.% NaCl equivalent (average 17.78 wt. % NaCl equivalent from 68 fluid inclusions) and density of 0.9 to 1.1 gr/cm3, illustrating the Irish-type characteristic in the Th versus salinity diagram. Additionally, following the mineralogical study and identifying three main mineralization stages of the Kishan deposit, including pre-, main- and late-stages, the sulfur isotope (δ34S) of six galena samples from the main mineralization stage were measured. The δ34S data varies between -3.76 and -5.36‰, which after temperature corrections by fluid inclusion microthermometeric data with average of 200 °C gave a narrow range of -0.98 to -1.76‰, consistent with the sulfide precipitation from the bacteriogenic sulfur-reduction. Consequently, the Irish-type metallogeny of Kishan deposit mostly involves with the intermittent mixing of the relatively cool and dense brines modified from the contemporaneous seawater with the circulating principal ore fluids containing leached metals from the beneath basement, i.e. metamorphosed shale and sandstone of Shemshak Formation. However, considering the extent of granitoieds in the area, recognizing of the plausible magmatic origin of sulfur and metal of the deposit also requires accurate dating of the igneous bodies and further studies.

    Keywords: Irish type deposits, mineralization, mixing
  • H. Rahimi sadegh, H.Moeinzadeh*, B.Bahrambygi Pages 295-310

    The Anjir Khajeh area is located in the southern part of Sanandaj-Sirjan metamorphic belt in northwest of Golgohar iron mine. The rock units of the region include metabasites, metasediments, igneous and sedimentary rocks. Metasedimentary rocks containing mica-schist, garnet schist, and garnet staurolite schist, having metamorphosed into greenschist facies and amphibolite facies. Garnet mineral is the most abundant porphyroblasts in metasedimentary rocks which is present in the form of  amorphous to semi-amorphous with the large to medium sizes. Electron Microprobe results show the solid dissolution evidences of garnets with the highest frequency in almandine type. Based on petro-fabric analysis, three generations of garnets are identified that have different chemical and Raman spectral characteristics too. These three generations include Almandine rich, Grossular rich and Pyrope rich  garnets that have been analyzed and classified based on petrography, mineral chemistry and Raman spectroscopy. Almandine rich type with higher Iron content and lowest peak wavenumber under 320 cm-1, Grossular rich type with relatively lower Fe and higher Ca content and highest peak wavenumber between moderate frequencies of 400 to 650 cm-1 and Pyrope rich type with higher Mg and lower Fe content and highest peak wavenumber more than 800 cm-1 can be seen. The petrogenetic investigations of the Anjir Khajeh garnetschists classifies their protholites as shale and sandstone that geodynamicaly formed in a continental island arc setting.

    Keywords: Garnet schists, Mineral chemistry, Raman spectroscopy, Sanandaj-Sirjan metamorphic belt
  • M. Parsaei, S.Dargahi*, M. Arvin, A.Shaker, N.Nezafati Pages 311-326

    The Daraloo ore deposit area, structurally located in the Central Iran and Urumieh Dokhtar magmatic belt, is situated in the south of Kerman Province. In this region, Eocene andesitic flows and pyroclastic rocks have been invaded by Oligo-Miocene hypabyssal intrusive bodies. Most of the intrusive samples are granodiorite porphyry to monzogranite porphyry with a microgranular groundmass and affected by severe phyllic alteration. Mineralogical and geochemical evidence show that Daraloo granitic rocks are calc-alkaline, metaluminous to slightly peraluminous and I-type in nature. Clear negative Nb-Ti anomalies in most samples can be explained by the fractionation of titanium-containing phases such as titanite and titanomagnetite. Also, obvious enrichment in the large ion lithophile elements (LILEs such as K, Rb, Ba and Cs) and light rare earth elements (LREEs) compared to high field strength elements (HFSEs such as Ta, Nb, Ti and Zr) and heavy rare earth elements (HREEs), all clearly show a geochemical feature of magmas generated in subduction environments. So, it can be concluded that Daraloo granitic rocks must be formed in an active continental margin environment as a result of subduction of the Neotethys oceanic crust beneath the Central Iranian microcontinent during the Tertiary time.

    Keywords: Granitic rocks, I-type, subduction, Urumieh–Dokhtar magmatic arc, Kerman
  • M. Darband, E.Tahanpesar*, R.Badri, H.Sanaeishoar Pages 327-336

    In this study, nano-sized cobalt oxide samples were prepared by changing the NaOH concentration by co-precipitation using N-octyl pyridinium bromide [OPy][Br] ionic liquid in an aqueous medium. Properties of prepared nanostructures were investigated by Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), X-ray diffraction (XRD), field emission scanning electron microscopy (FE-SEM), vibration sample magnetometer (VSM), and ultraviolet-visible (UV-Visible) spectroscopy. XRD diffraction results show that with increasing NaOH concentration, the average size of crystals decreased. In this paper, the smallest particles in the range of 19 to 23 nm were obtained using 3 mmol NaOH. Using FE-SEM images, it can be seen that the particles have a spherical and plate-like shape. The value of Eg for the sample with the smallest crystal size of 17 nm has the highest bandgap energy of 3.01 electron volts. VSM analysis of the samples showed that all samples were ferromagnetic in nature and the saturation magnetization of the samples decreased with decreasing particle size.

    Keywords: Cobalt Oxide Nanostructure -N-Octylpyridinium Bromide, Co-precipitation, Reflux in the Aqueous Medium
  • Z.Mohammadi, M.Tabatabaee*, R.Mohebat Pages 337-342

    The reaction of magnesium chloride and cadmium nitrate with benzene-1,2,4,5-tetracarboxylic acid in the presence of NaOH and in aqueous solution led to formation of 3-dimensional coordination polymer formulated as, [Cd(bta)Na(H2O)4Mg0.5].2H2O}n(1) (btaH4 = benzene-1,2,4,5-tetracarboxylic acid),. The crystal structure of 1 was determined by X-ray diffraction. The Single-crystal X-ray structure shows that the asymmetric unit of 1 consists of cadmium, sodium and magnesium in (1:1:0.5) ratio. Three metals cations are linked with oxygen atoms of benzene-1,2,4,5-tetracarboxylate.  Benzene-1,2,4,5-tetracarboxylate acts as bidentate and monodentate bridging ligand and causes to making trimetallic 3-dimentinal coordination polymer.

    Keywords: Trimetallic complex, coordination polymer, benzene-1, 2, 4, 5-tetracarboxylic acid
  • S.M. Mousavi, M.Zargar Shoushtari*, S.E.Mousavi Ghahfarokhi Pages 343-356

    In this research, Graphene/ Bismuth aerogel nanocomposite was fabricated by hydrothermal method and it’s structural, magnetic and photocatalytic properties were investigated. For this purpose, aerogel of nanocomposites were prepared with a concentration of 4 for graphene oxide and concentrations of 0.2, 0.5 and 1 mg/ml for Bismuth ferrite. Phase and structural studies with XRD and FT-IR analyzes confirm the formation of bismuth ferrite with a rhombohedral structure of perovskite type and reduction of graphene oxide. The SEM images show the porous structure of graphene aerogel well. TEM analysis confirms the composite of bismuth ferrite nanoparticles in the structure of graphene aerogel. The energy gap of the samples was calculated from the results of UV-Visible spectroscopy. Based on the parameter measured by the vibrating sample magnetometer (VSM), it shows a decrease in the magnetization saturation of bismuth ferrite nanoparticles after composite with graphene aerogel. Methyl blue decomposition was evaluated by bismuth ferrite nanoparticles and graphene/ferrite bismuth nanocomposites using UV-Vis apparatus. The best photocatalytic performance of graphene/bismuth ferrite aerogel is in the sample with 0.5 mg/ml concentration.

    Keywords: Aerogel grapheme, Bismuth Ferrite, hydrothermal, methylene blue, nanocomposite
  • GH.Rigi, A.Davarpanah*, H.Biabangard Pages 357-366

    Muddy volcanoes are one of the most fascinating and significant features of the earth's crust. The purpose of this research is to get a better knowledge of the physical qualities of clay muddy volcanoes, such as magnetic properties and structural characteristics, and to conduct quantitative analysis to determine the substances contained therein. Particle sizes ranging from 0.07 to 12.00 microns were determined using scanning electron microscope images. Infrared spectroscopy has shown adsorption peaks associated with many substances. The sharp and significant peaks of the samples were identified as quartz and calcite during the study of the X-ray diffraction data. Magnetometer demonstrated paramagnetic characteristics at relatively high applied magnetic fields, and modest ferromagnetism at low applied magnetic fields.

    Keywords: Mud volcanoes, physical properties, magnetic properties, Konarak, Tang port
  • A. Gholizadeh*, M.Beyranvand, A.Zahedi Pages 367-378

    The effect of Ba ion substitution on structural, optical, and magnetic properties of Mn0.3-xBaxCu0.2Zn0.5Fe2O4 ferrites was investigated. The samples were characterized by X-ray diffraction, Fourier transform infrared spectroscopy, scanning electron microscopy, UV-Vis spectroscopy, and vibrating sample magnetometer at room temperature. Structural results show that the structure of the samples with x up to 0.20 is completely indexed to a single-phase cubic structure (space group Fd m), while the impurity phase of BaO is observed in the samples with x = 0.25, 0.30. As the substitution content increases, the presence of non-magnetic Ba2+ ions in the octahedral site decreases the saturation magnetization of the samples. Comparison of the bandgap energy of the samples shows an increasing trend with Ba substitution for x up to 0.10 and then decreases, which can be interpreted in terms of changes in the electronic structure of the samples.

    Keywords: Mn-Cu-Zn spinel ferrite, citrate-nitrate method, X-ray diffraction, magnetic properties, optical properties